LA PASSIÓ PER LA TRADICIÓ

Quan coneixes Marcel Fité (Coll de Nargó, 1949), de seguida t’adones que la sinceritat és el denominador comú de tot el que diu i escriu. Històries de vetllador i El cim dels espadats estan escrits directament des del cor, amb aquell aire de nostàlgia del qui no nega el futur però que lamenta la pèrdua i l’inexorable oblit d’unes tradicions i unes formes de vida. El raier, el meler, l’acordionista o el sastre configuren una geografia sentimental que Fité intenta recuperar en les seves obres. En El cim dels espadats, el teló de fons és el paisatge de l’Alt Urgell i els autèntics protagonistes, els raiers, dels quals els habitants de Vilareny ─nom literari de Coll de Nargó─ intenten recuperar l’esperit perquè no caiguin en el pou de l’oblit. Amb aquests elements es podria esperar una novel·la costumista en excés, que podria arribar a cansar al públic adolescent al qual en principi va dirigida, però l’habilitat de l’escriptor ens proporciona una trama de misteri àgil i entretinguda. El resultat és una història brillant i plena de referents culturals i històrics, que té la virtut de fer-te reflexionar sense que te n’adonis i que, per si fos poc, et manté l’atenció fins al desenllaç.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Els veritables protagonistes per a mi, el Guillem Moreno de 1r d'ESO, són la Marta, el Roc i l'Agustí i no els raiers.

Anònim ha dit...

Bon dia Ricard:
l'Andrea Garcia i jo la Verónica Mur de primer d'ESO, voliem dir-te que per a nosaltres ha sigut un llibre molt maco i emocionant, que ens ha fet gaudir i conèixer un ofici que no sabíem que existia, l'ofici del Raier, per a nosaltres tal com indiques un dels protagonistes, que és en Roc que és un noi molt aventurer al que li emociona molt el fet de poder sentir una mica l'aigua freda del riu i de poder navegar amb el rai que fabrica amb l'Agustí el seu amic de l'ànima.

Anònim ha dit...

Per a mí, el veritable protagonista d'aquesta novel·la són els reiers, ja que tots els personatges tenen alguna relació amb aquest ofici.

Anònim ha dit...

Hola soc el Marc Fernàndez!

A mi em va agradar molt el llibre i la visita del autor.
El llibre em va semblar bastant bo pero al final sem va fer una mica llarg i pesat perque ja m'ho imaginava com acabaria.
La visita també em va semblar molt entretenida i asobre va explicar coses relacionades amb els raiers que em van semblar molt interesents, perque jo les desconeixia.

Anònim ha dit...

Hola!

A mi em agradar molt la visita de Marcel Fité. El llibre està molt bé pero al final se'm va fer una mica pesat. Per mi estava molt bé que expliques una mica les coses dels raier per que no es perdi aquet ofici que va servi de tant ajuda.

Anònim ha dit...

Pel que fa al llibre em va agradar molt, sobretot per la història que explica, i em va agradar més encara, quan va venir l'escriptor i ens va fer un petit dicurs, se li notava que mentres escrivia el llibre estava content, a més parlava del seu poble, encara que amb el nom literari.
Aquella novel·la que semblava molt difícil, amb un vocabulari molt complicat em va semblar molt interesant.

Anònim ha dit...

Hola!!!

Molt maco, va ser molt constructiu que vingués a la classe.
Va ser molt interessant i vam apendre molt, estem molt agraides per les dedicatories. Quan va començar a explicar se'l veia molt content de estar amb nosaltres. Ens vam portar bé i ens vam mostrar interesats pel que explicava.

La novel·la estÀ molt ben treballada i es veu que a investigat per escriure-la. Ens va agradar molt la història perquè era diferent, cosa que el vocabulari era una mica dificil.
A les dos ens va agradar molt la part en que en Roc i la Marta s'enamoren, per aixó a la nostra dedicatòria ens va posar que les dos estimavem l'amor i la literatura.

Ricard, el blog és molt chulo =)

Molts petons de part de les dos

cuidat profe, que no et pots posar malalt, que tens molt que corregir i moltes notes que posar, esperem que bones ;D

ADEU!!!

DE: Mireia i Alexadra

Anònim ha dit...

Hola Ricard!!!!!!!!!!

La novel·la del Cims dels espadats, no m'ha agradat gaire, peró me'l vaig tornar a llegir i vaig captar l'emoció del llibre. La visita del Marcel Fité va ser molt divertida i emocionant, ens va respondre a totes les preguntes.

Anònim ha dit...

hola ricard, soc en Sergi!
A mi la xarradeta que en Fité en va donar va ser molt interesant, potser una mica pesada. El llibre és molt bo i educatiu, ja que el seu vocabulari i alguns conceptes ens ensenyen coses que no coneixem.
En conjunt el llibre és diferent i distret.
El blog està molt bé. :P
que vagi bé. D'en Sergi.

Marcel Fité ha dit...

Hola, sóc el Marcel Fité i aquesta Setmana Santa he llegit els vostres comentaris. Us els agraeixo molt. Ben segur que em seran molt útils, perquè els tindré molt en compte.
Vull dir-vos que la meva visita a la vostra escola també em va resultar molt agradable i enriquidora.
Finalment, permeteu-me que us feliciti a tots i a totes pel vostre Blog i, d'una manera especial al vostre professor, en Ricard Casanovas i Jové.

Una abraçada afectuosa,

Marcel Fité