EL TOP 10 DELS REFRANYS CATALANS

Víctor Pàmies és lingüista i des del seu bloc, http://vpamies.blogspot.com/p/top-ten-dels-refranys-catalans.html, ha intentat esbrinar quins són els deu refranys més populars de la llengua catalana a través d’una enquesta feta exclusivament a través d’Internet i les xarxes socials. L'objectiu d'aquest treball era identificar els refranys que la gent recorda i diu en situacions quotidianes. Tasques com aquestes permeten divulgar un patrimoni lingüístic que es va perdent i que, en el cas de la nostra llengua, desapareix sense adonar-nos-en. Bravo pel Víctor Pàmies. Coneixeu els refranys que han quedat en el top ten de la llista? En sabeu exactament el significat?

a) Qui no vulgui pols que no vagi a l'era.
b) Al maig cada dia un raig.
c) No diguis blat fins que no el tinguis al sac i ben lligat.
d) Març, marçot, mata a la vella a la vora del foc i la jove si pot.
e) A la taula i al llit al primer crit.
f) Cel rogent, pluja o vent.
g) Per Nadal cada ovella al seu corral.
h) Tal faràs, tal trobaràs.
i) Qui dia passa, any empeny.
j) A l'estiu tota cuca viu.

2 comentaris:

Guillermo ha dit...

Hola Ricard!

Pocs refranys coneixia d'aquests la veritat. Els únics que sabia eren el de "al maig cada dia un raig", "cel rogent, pluja o vent" i "per Nadal cada ovella a seu corral".
Trobo que és una molt bona secció per tal d'apendre nous refranys!

Ens veiem.
Una abraçada ben forta!

Guillermo Cabanillas.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ricard, gràcies per fer-te ressò de la meva iniciativa. Teòricament són els més coneguts, els que la gent ha repetit més. A veure si realment els coneixen els teus lectors.